1. VIDEA

Test světlostálosti Koi coloring brush pen fixů

Ahoj,

dnes pro vás mám video dokazující, že se opravdu pečlivě připravuji na své video testy, že si nevymýšlím a netahám informace jen tak z rukávu. Nedávno jsem se dostala do křížku s Davonou (prodejce potřeb pro tvoření, na konci článku kopíruji popis produktu přímo z www stránek Davony), která tvrdila, že Koi fixy jsou světlostálé, já jsem tvrdila, že na základě mého průzkumu nejsou. Davona*** měla podklady od výrobce, fixy asi nevyzkoušela, neotestovala. Tak jsem to chtěla rozlousknout, kdo dává špatnou informaci? Já svým čtenářům / divákům nebo Davona svým zákazníkům?

Test probíhal v mé pracovně, načmárané barvy visely na zdi vedle okna, ne na přímém svitu, ještě jim stínil celkem veliký monitor, který mám na stole. První barvy jsem nanesla 7.4.2019, od té doby onen pomalovaný akvarelový papír visel na zdi. Nic se s ním nedělalo (tedy s oběma). Dnes jsem načmárala tentýž vzorník. A výsledek. NE KOI FIXY NEJSOU SVĚTLOSTÁLÉ. Budiž video (a přiložené fotky) důkazem.

Pokud by byly fixy světlostálé, vůbec by se jim nic vlivem slunečního záření nedělo, barvy by zůstaly tak jak jsou. Ale když nejsou světlostálé, barvy blednou a mizí.

Popis produktu Koi fixů u prodejce

“Akvarelový brush pen na vodní bázi se vyznačuje stejnoměrným tokem rychleschnoucího inkoustu. Má odolný flexibilní nylonový hrot, který velmi dobře reaguje na změnu tlaku nebo směru s přesným efektem kresby nebo písma. Lze jej velmi dobře využít v jakékoli akvarelové technice. Pro tyto fixy je vhodný akvarelový papír s hladkým povrchem a vyšší gramáží. Brush pen je vhodný pro krasopis, moderní kaligrafii, handlettering apod. Barevná škála 47 zářivých barev + blender, který je vhodný k prolínání barev. Pigmentový inkoust je světlostálý.” (citace z www.davona.cz)

Taky jsem si říkala, jestli nemám jiné fixy než Davona, ale dle jejich fotky (zdroj fotky www.davona.cz)

a mé fotky

se jedná o stejný produkt.

Také si myslím, že fixy nejsou pigmentové, ale dye (ostatně je to na nich napsáno). Pokud by byly pigmentové měly by krásnou krycí schopnost na tmavém povrchu (když něco nakreslíte na tmavý povrch je to u pigmentových fixů lépe vidět než u dye), schnuly by déle a to by umožňovalo využít je třeba ne horké embosování. Což, jak jsem vyzkoušela nelze, prášek se nemá kde zachytit. O tom co říká výrobce já spekulovat nebudu, nejsem žádný odborník, abych hodnotila složení fixu. Jediné co mohu 100% říci, že nejsou světlostálé.

Prima den

Katka

*** 12.6.2019 – Davona dle aktuálních informací měla opravdu podklady od dovozce, který byl mylně informován výrobcem a tím došlo k šíření nesprávné informace. Nyní již bude zákazníky informovat o nesvětlostálosti fixů správně, dovozce si nechal navíc udělat test v laboratoři, který mé výsledky nesvětlostálosti potvrdil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *